Werkend wandelen en virtuele koffiecorners: tips voor motivatie

20-05-20 / Maud Bakermans & Sara Pouwels

We zijn alweer twee maanden verder sinds heel Nederland gedwongen moet thuiswerken. Heel iets anders dan het werken op kantoor, waarbij je jouw collega’s tegenwoordig alleen nog maar digitaal ziet. Voorlopig ziet het er, ondanks de versoepelingen, naar uit dat het nog even kan duren voordat iedereen weer op kantoor zit zoals voorheen. Hierdoor begrijpen wij maar al te goed dat het soms lastig is om jezelf te motiveren. We zien veel voorbij komen hoe mensen gemotiveerd worden vanuit de organisatie, bijvoorbeeld door het inzetten van challenges waarbij je prijzen kan winnen. Dit is een manier van extern motiveren, wat wil zeggen dat je getriggerd wordt door iets van buitenaf. Wij zijn er achter gekomen dat het hiernaast ook belangrijk is dat de motivatie daadwerkelijk vanuit jezelf komt. Daarom zijn wij, Sara en Maud, eens op onderzoek uitgegaan hoe onze collega’s van Hermes | Partners zichzelf (en elkaar) motiveren. De beste, simpelste, en meest concrete tips voor motivatie hebben we verzameld en willen we jullie niet onthouden.

Werkomgeving

Creëer een werkomgeving waar jij je prettig in voelt. Zorg voor een opgeruimde en nette ruimte. Koop eens een bloemetje voor jezelf om de ruimte op te fleuren. Als je de mogelijkheid hebt om te wisselen van werkruimte kan dit ook voor een motivatie boost zorgen. Ga eens aan de keukentafel in plaats van de tafel in de woonkamer zitten. Zelfs aan de andere kant van dezelfde tafel zitten geeft een ander uitzicht en daarom een gevoel van een ‘’nieuwe’’ werkomgeving. Moeite waard om uit te proberen!

To do list

De dag beginnen met een to do list, of aan het einde van de dag een to do list maken voor de dag erna is een tip die we van veel collega’s te horen krijgen. Zo voelt het goed om doelen te stellen en deze daadwerkelijk te behalen. Het afstrepen van de taak geeft een voldaan gevoel. Extra tip: begin met de kleinste dingen. Wanneer je de daarmee begint, kan je de helft al wegstrepen en hoef je daar niet de rest van de dag tegenaan te hikken. Je zal de dag beginnen met een frisse start en zo voorkom je dat je aan het einde nog een hoop kleine taakjes moet doen waar je geen zin meer in hebt.

Bewust worden van waar jij energie van krijgt. Bedenk goed voor jezelf waar jij energie van krijgt naast en tijdens je baan. Voor de een is dit sporten, maar voor de ander kan dit iets heel anders zijn. Zo maakt onze collega Anouk een puzzel of een sudoku als ze zich beter wil concentreren. ‘Hierdoor focus ik mij op één ding én rond ik iets af. Mijn hersenen gaan hierdoor als het ware ‘aan’’. Anderzijds maakt Rayon gebruik van zijn pauzes door thuisoefeningen te doen, zoals push-ups en dumble curls.

Virtuele koffiecorner

Met het gehele recruitment team hebben we ook even stil gestaan bij het feit dat we het jammer vinden dat we elkaar zo weinig spreken. Een 1 op 1 ‘’virtuele koffie’’ inplannen gebeurt minder vaak dan je zou willen en je spreekt niet iedereen even veel . Oplossing: de virtuele koffiecorner. Via het programma Teams hebben we een extra groep aangemaakt waarbinnen collega’s kunnen aangeven als ze even toe zijn aan sociaal contact. Wie zin en tijd heeft kan aansluiten, en na even bijkletsen met elkaar heeft iedereen weer energie voor 10 om de rest van de dag aan de slag te gaan. Dit is zeker een aanrader om ook toe te passen binnen jouw team! Maak van dit moment meteen gebruik om de dingen te delen waar je tegenaan loopt, wellicht dat jouw collega’s goede tips voor je hebben.

Wandelen tijdens bellen

Heb je veel bel afspraken staan? Plan ze achter elkaar in en loop eens de deur uit! Zeker met dit mooie weer is het heerlijk om even een rondje lopen. Voor bellen heb je vaak je laptop niet nodig. Moet je dingen noteren? Loop richting het park met je oortjes in en schrijf af en toe iets op in je notitieblokje. Zo ben je aan het werk, kan je genieten van het mooie weer en haal je ook nog eens die 10.000 stappen op een dag! Win-win-win situatie dus.

Afsluiter

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips voor motivatie! De laatste tip die we willen meegeven, komt vanuit Marcel. De tip is wat minder concreet maar daarom niet minder belangrijk. ‘Alhoewel wij het ook erg jammer vinden dat veel van de geplande evenementen in het water vallen en een vakantie in het buitenland er voorlopig niet in zit, is dit de kans om eens stil te staan waar je dankbaar voor bent in het leven. Geniet van de kleine dingen en maak van elk klein moment een speciaal moment!’

blog-tips-voor-motivatie

Deel:

Terug naar blogs