Search, Inspire and Sell – Game, Set and Match

09-05-16 / Katarina Lardot

Recruitment als topsport

“You can’t be serious man, you CANNOT be serious. That ball was ón the line.” De wereldberoemde uitbarsting van John McEnroe op het oudste en meest klassieke Grand Slam toernooi op Wimbledon. Deze zelfde frustratie valt goed terug te koppelen op het recruitment vak. Een van de grootste struikelblokken is wanneer een kandidaat na een moeizame en lange sollicitatie procedure om wat voor reden dan ook toch besluit om niet te tekenen. Stel je eens voor: je speelt een belangrijke wedstrijd, en na een slopend lange rally sla je net die ene goeie forehand op de zijlijn waar de tegenstander net niet bij kan, en de scheidsrechter roept de bal uit. Door dit punt verlies je de game, wat misschien wel bepalend is voor de hele wedstrijd. Dit is goed te vergelijken met het gevoel wanneer je een kandidaat hebt in een aanbiedingstraject, maar hij aan de telefoon zegt dat hij om wat voor reden dan ook toch (wellicht ongegronde) twijfels heeft, en heeft besloten om toch bij zijn huidige werkgever te blijven en de sprong in het diepe niet te wagen. Je probeert de kandidaat en de scheidsrechter nog te overtuigen, maar helaas, het wil niet baten. Omgaan met tegenslag is in beide takken van sport telkens weer een obstakel. In beide gevallen ligt het lot namelijk niet in je eigen handen en hier zal je mee moeten dealen.

The keys to succes

Wat zijn de twee belangrijkste elementen in tennis? Enerzijds is dat de kracht van het variëren, anderzijds is dat om je hoofd koel te houden: Niet op te geven, en te vertrouwen in jezelf. Bij het variëren is het ook belangrijk om de kracht van de tegenstander te gebruiken. Hoe harder de bal aankomt, hoe harder je een return kunt slaan. Hoe beter geplaatst een bal is, hoe beter je een hoek terug kunt slaan. Speel hierop in. De ene keer een dropshot, dan een keer recht door het midden, dan cross-court en ook eens een lob. De ene kandidaat is de andere niet. Leer de kracht en manier van omgang kennen die je kandidaat als prettig ervaart. Leer ook welke kanalen beter aanslaan en hoe je ze het beste kunt bereiken.

Variëren

Spelen op het gras van Wimbledon waar alle spelers volgens traditie tot op heden nog steeds volledig in het wit gekleed gaan of op het gravel van Roland Garros vereist een compleet andere aanpak. De tragere gravelbanen zorgen voor langere rally’s dan andere ondergronden en lenen zich perfect voor met name topspin en dropshots. Gravel vereist veel loopvermogen, tactisch inzicht en technische vaardigheid in de slagen. Zo ook recruitment: meters maken, volume draaien, inzicht in het combineren van mensen met organisaties, en de technische vaardigheid om beide partijen verliefd op elkaar te laten worden.
Het nadeel van spelen op gras is dat de bal niet hoog opstuit en dat het spel sneller gaat dan op bijvoorbeeld gravel. De bal kan na het stuiteren ook doorglijden of van richting veranderen. Bij het werven van kandidaten is het dan ook belangrijk om te blijven variëren en kan je niet blijven hangen in een standaard aanpak die altijd werkt. Een IT’er is dan ook geen strategisch consultant, en voor beide werken bepaalde methodes beter en minder goed. Waar Rafael Nadal de koning is op gravel met zijn zware topspin, is Federer de geboren magiër die vrijwel alles kan. Ken de sterke kwaliteiten van je kandidaat en zet deze in.

Houd je hoofd koel!

Hou je hoofd koel, geef nooit op, en vertrouw in jezelf. Het zal me altijd bijblijven. Het was een zonnige dag in Sint Pancras tijden het Beverkoogje toernooi. Ik moest spelen tegen een van mijn vriendinnen en tevens clubgenoot. De eerste set begon slecht, ik kwam 5-0 achter en was totaal niet gefocust. Nog één game en de eerste set zou ik hebben verloren. Iedereen op de club zou dit horen, wat een afgang. Echter herpakte ik mezelf en kwam ik 6-5 voor te staan. Het werd 6-6. In de tiebreak kwam ik 6-0 achter. Nog één punt en ik zou wederom de set hebben verloren. Maar weer herpakte ik mezelf en won ik de tiebreak met 9-7. Ook de tweede set won ik, na een moeizame battle, met 7-6. Ik herken dit ook weer terug in mijn dagelijkse werk. Er zijn bepaalde vacatures waar maar met moeite respons op komt. Of vacatures waar kandidaten telkens ver in procedure toch worden afgewezen. Maar zelfs al sta je 5-0 in games, of 6-0 in de tie-break achter, geef niet op! 6-4, 3-6, 6-7(7), 7-6(3) en 70-68. De langste wedstrijd ooit gespeeld, verdeeld over 3 dagen. John Isner, de uiteindelijke winnaar van deze onvergetelijke wedstrijd op Wimbledon had een killermentaliteit. Hou je hoofd koel en geef nooit op. Zo hadden we eens een kandidaat, the perfect match, die na 5 maanden toch werd geplaatst.

De mooiste prestatie die ik heb behaald met tennis is toch wel de nationale kampioenstitel samen met mijn team in de landelijke zondagcompetitie t/m 17 jaar. Ik was toen zelf 13 en mocht in de halve finale en de finale de single spelen. Beide won ik. Dit gevoel is een beetje vergelijkbaar met het gevoel van een plaatsing, je hebt je doel bereikt. Inmiddels ben ik gestopt met tennissen, maar toch blijft het altijd een beetje kriebelen. Ik weet niet waar mijn carrière heen gaat, maar wat ik wel zeker weet, is dat het gevoel van een plaatsing toch ook altijd een beetje zal blijven kriebelen wanneer je ermee stopt. Zo kreeg ik laatst te horen van een kandidaat dat ze zo blij was dat ik haar had benaderd, omdat ze anders ja had gezegd op een ander aanbod, en dat ze veel beter hier past. Ik hoop dit soort momenten nog heel vaak mee te maken!

Blijf doorzoeken naar de perfecte match, inspireer de kandidaat, en enthousiasmeer hem of haar over de organisatie, en de organisatie over de kandidaat. Game, set and match!

Katarina Lardot
Oud collega Recruitment Consultant

Deel:

Terug naar blogs