Gastsprekers Ontbijtsessie 2 november 2017

De twee gastsprekers van onze ontbijtsessie op donderdag 2 november 2017 zijn Prof. Dr. J.P. Balkenende en Farid Tabarki.

Prof. dr. Jan Peter Balkenende

Prof. dr. Jan Peter Balkenende was vanaf 2011 tot medio 2016 partner bij EY en is daar op dit moment adviseur. Hij richt zich op Corporate Responsibility, internationale zaken en onderwerpen die zich bevinden op het snijvlak van de publieke en private sector. Tevens is hij voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), een samenwerkingsverband van acht Nederlandse multinationals die kennis ontwikkelen en delen over de integratie van duurzaam en verantwoord ondernemen in de strategie en het bedrijfsmodel van ondernemingen. DSGC bestaat uit Unilever, DSM, AKZO-NOBEL, Friesland Campina, Phillips, Shell, KLM en Heineken, wordt ondersteund door VNO-NCW en gefaciliteerd door EY. Balkenende is sinds 2010 eveneens hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook hij is voorzitter van de International Advisory Board van Rotterdam en voorzitter van het Duitsland-Nederland forum.

Hij studeerde economische en sociale geschiedenis en Nederlands recht en promoveerde op het proefschrift ‘Overheidsregelgeving en maatschappelijke organisaties’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en was werkzaam bij de Academische Raad, Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Hij was gemeenteraadslid van Amstelveen en lid van de Tweede Kamer. Van 2002 tot 2010 was Balkenende minister-president en minister van Algemene Zaken en in die hoedanigheid tevens voorzitter van het innovatie platform. Voorafgaand aan zijn premierschap publiceerde hij over tal van onderwerpen, zoals innovatie, ontwikkelingssamenwerking, Europese integratie, publiek-private samenwerking, sociale zekerheid, overheidsfinanciën, armoede, economische groei, vertrouwen in de economie en de rol van de onderneming in de maatschappij. Balkenende ontving vijf eredoctoraten van universiteiten in Hongarije, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde staten.

Farid TabarkiFarid Tabarki - gastspreker Ontbijtsessie Solid Professionals

Farid Tabarki is de founding director van Studio Zeitgeist en veelgevraagd spreker, dagvoorzitter en gespreksleider. Hij heeft een wekelijkse column in Het Financieele Dagblad. Vorig jaar is zijn zeer goed ontvangen boek ‘Het Einde van het Midden – Wat een maatschappij van extremen betekent voor mens, bedrijf en politiek’ uitgekomen. In 2012 is hij uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012–2013. Hij presenteerde de tv-programma’s MTV Coolpolitics en Durf te denken: Van Socrates tot Sartre. Volgens de Volkskrant is Farid een van de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders en hij is bovendien de jongste op de lijst. Hij is onder andere lid van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds en lid van het curatorium van De Baak. Ook was hij lid van Platform Onderwijs2032 dat op verzoek van het kabinet een advies over de toekomst van het funderend onderwijs heeft uitgebracht. Farid is ten slotte van plan alle landen in de wereld te bezoeken. Hij heeft er inmiddels 143 bezocht, dus met nog 55 te gaan is hij al op meer dan twee derde.