De onmisbare rol van een IT-consultant tussen development en management

14-05-19 / Anouk Gimberg

Een IT-consultant biedt ondersteuning bij het aanleggen, inrichten en toepassen van IT-infrastructuren binnen bedrijven. Daarnaast voorziet de consultant het management van advies en richtlijnen voor het gebruiken en beheren van de geïmplementeerde oplossingen. Hiermee functioneert een IT-consultant dus als een belangrijke schakel tussen development en management. 

IT-development 

Voor een succesvolle bedrijfsvoering moet de ICT perfect zijn afgestemd op de diensten, producten en processen van het bedrijf. Om dit te kunnen bereiken is IT-development onmisbaar. Hierbij kan zowel een maatwerk als standaard applicatie oplossing bieden.  

Lees ook: Applicatieontwikkeling: wel of niet kiezen voor maatwerk?

Ook voor het optimaliseren van eerder geïmplementeerde oplossingen biedt de IT-Developer ondersteuning. Het succes van een goede IT-omgeving is echter grotendeels afhankelijk van de strategische keuzes die op een hoger niveau worden gemaakt.  

Management 

Hermes-partners-consultants-verbindingHet doel van IT-management is het stroomlijnen van processen om op die manier tijd en kosten te besparen. De praktische keuzes voor bijvoorbeeld platforms of CRM-systemen spelen hier een grote rol in. Een manager heeft echter niet altijd de praktische kennis en ervaring die een Developer wel heeft en andersom heeft een Developer meestal geen zicht op strategische keuzes van het management. De input en ervaring van een IT-consultant die betrokken is geweest bij de implementatie en integratie van het softwarelandschap, is daarom een waardevolle toevoeging voor een efficiënt managementbeleid 

Ook op een hoger managementniveau zijn IT-consultants van onmisbaar belang. Niet alleen kunnen investeringen in het IT-landschap soms flink oplopen, maar systemen faciliteren ook de belangrijkste bedrijfsprocessen. Wijzigingen of updates op de IT-afdeling hebben daarom vaak een grote invloed op bedrijfsprocessen en moeten door hogere managementniveaus worden goedgekeurd. Een consultant maakt de vertaalslag van de technische details naar de zakelijke implicaties en voorziet zo het management van de juiste data om beslissingen op te baseren. Dat betekent dat een consultant niet alleen goed moet zijn in de technische kant van zijn vak, maar ook moet beschikken over goede sociale vaardigheden en een groot politiek en strategisch inzicht.

Diverse competenties 

Zoals je hebt kunnen lezen is de IT-consultant betrokken bij verschillende fasen van de ontwikkeling van een IT-infrastructuur binnen een bedrijf. Gedurende het gehele project biedt de consultant ondersteuning op gebieden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De rol van een IT-consultant stopt daarom niet na de implementatie en integratie van bijvoorbeeld een ERP-systeem. Hij brengt ook structuur aan in de strategische kant van bedrijfsprocessen en workflows 

Consultancy voor development en management 

De IT-consultant heeft dus een onmisbare rol tussen development en management. Ben je op zoek naar een consultant die bijdraagt aan de ontwikkeling en management van een applicatielandschap afgestemd op jouw bedrijf en wensen? Of ben je op zoek naar een baan als IT-consultant bij diverse uitdagende opdrachtgevers? Hermes | Partners adviseert je graag. 

Onze IT-consultants, met een focus op Data en Software Development, zijn specialist in adviestrajecten en het invullen van tijdelijke IT-projecten. Samen bekijken we de verschillende mogelijkheden voor jouw situatie. 

Neem contact op voor meer informatie

Deel:

Terug naar blogs