Computerkunstenaar

26-02-19 / Kees Boogaard

De IT sector zit al een decennium sterk in de lift en innovaties in de digitale wereld worden bestempeld als de vierde industriële revolutie. Een kenmerk van revolutie is vaak een groeiende onduidelijkheid van wensen en personen die deze wensen invullen. Een logische vraag voor bedrijven op dit moment is ‘hoe wil ik meegaan in de digitale revolutie en wie heb ik hier voor nodig?’. Een snelle zoektocht naar open vacatures in de IT sector zal je leren dat er honderden functietitels zijn die in essentie hetzelfde beschrijven, alleen de tools of technieken verschillen iets. Met de opkomst van verschillende platformen, tools en technieken die in de basis sterk vergelijkbaar zijn, lijkt het in de toekomst belangrijker te worden om de onderliggende principes te begrijpen dan om jezelf in één hoek van het IT landschap vast te metselen. Hierbij pleit ik niet voor een oppervlakkige aanpak zonder specialisatie, maar voor een grondig begrip van de overkoepelende principes.

AI-hermes-partners

Het is essentieel om de principes en het gedachtegoed achter cloud computing te doorgronden voordat je een keuze maakt tussen bijvoorbeeld Microsoft Azure of Amazon Webservices. Het is veel belangrijker om te begrijpen hoe je een verhaal kunt vertellen met data dan dat je alle opties in Tableau, PowerBI of Qlik kunt opnoemen. Programmeertalen hebben elk hun eigen voor en nadelen, maar computationeel na kunnen denken is universeel inzetbaar. De kennis op een hoger abstractie niveau is dus van veel groter belang dan kennis van 1 praktische toepassing.

De nieuwe IT-professional

Een nieuwe digitale wereld vraagt dus om een nieuwe IT-professional. Overkoepelende expertise wordt belangrijker ten opzichte van de beheersing van één tool of techniek. Hier is een nieuwe manier van werken en opleiden voor nodig. Niet gefocust op het inbakken van een enkel trucje, maar op het ontwikkelen van multitalenten. De specialisatie nooit uit het oog verliezend, maar gefocust op de inhoud en niet op het hulpmiddel. Ik pleit dus voor een nieuw soort professional, zonder aparte functietitel voor elke tool en toepassing, maar een overkoepelende titel die de lading beter dekt. Niet meer de ‘Azure Analytics Tooling Engineer’ of de ‘Power BI Linked Data Developer’, maar de computerkunstenaar, met expertise van de inhoud en tool-onafhankelijk.

Ook computerkunstenaar worden? Kijk dan hier welke vacature het best bij jou past!

Deel:

Terug naar blogs