Applicatieontwikkeling: wel of niet kiezen voor maatwerk?

06-05-19 / Anouk Gimberg

Software applicaties worden steeds belangrijker en zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zo ook binnen het bedrijfsleven. De juiste software is een waardevolle toevoeging voor elke bedrijfsvoering. Als een organisatie een nieuwe applicatie wil implementeren, staat deze altijd voor een belangrijke keuze: kiezen voor maatwerk of voor standaard applicatie?

Zowel maatwerk als standaard applicaties hebben voor- en nadelen. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘wel of niet kiezen voor maatwerk?’ is dan ook niet te geven. Het antwoord is afhankelijk van de behoefte van de organisatie, het besteedbare budget en in welk tijdsbestek er een oplossing moet komen. We zetten de voordelen van een maatwerk applicatie en de voordelen van een standaard applicatie voor je op een rij.

Voordelen maatwerk applicatiehermes-partners-blog-app-ontwikkeling

1. Unieke applicatie afgestemd op bedrijf

Maatwerk applicaties kunnen volledig worden afgestemd op jouw diensten, producten en processen. Met maatwerk kan dus een unieke applicatie worden ontwikkeld die jouw bedrijfsprocessen honderd procent ondersteunt, zonder missende of overbodige functionaliteiten. Dit is bij standaard applicaties vaak niet het geval.

2. Hoge compatibiliteit

De kans is groot dat jouw organisatie van veel verschillende IT-systemen of databases gebruikmaakt. Een standaardapplicatie bevat out-of-the-box meestal niet alle integratiemogelijkheden die nodig zijn om al deze systemen met elkaar te verbinden. Maatwerkapplicaties bieden deze mogelijkheid wel, omdat elke integratie op maat ontwikkeld kan worden.

3. Verhoogd gebruiksgemak

Omdat de functionaliteiten van de applicatie volledig op het bedrijf zijn afgestemd, is de software vaak makkelijker in gebruik dan een standaardapplicatie. De acceptatie onder de eindgebruiker is daardoor hoger.

Voordelen standaard applicatie

In sommige gevallen is standaardsoftware de beste keus voor een organisatie. We noemen een aantal voordelen.

1. Snelle doorlooptijd

Het bouwen van een maatwerk applicatie kan veel tijd kosten. Zodoende kan het lang duren voordat de applicatie klaar is voor gebruik en geïmplementeerd kan worden in de bedrijfsprocessen. Uiteraard is de tijdsduur van de ontwikkeling ook afhankelijk van de complexiteit van de functionaliteiten. Vandaar dat het ontwikkelen van maatwerk applicaties lang niet altijd veel tijd hoeft te kosten.

2. Lagere investering dan maatwerk software

Een maatwerk applicatie vergt meestal een hogere investering dan een standaard applicatie. Logisch natuurlijk, want de applicatie wordt volledig naar jouw wensen gebouwd. Op lange termijn kan een maatwerkapplicatie echter voordeliger zijn omdat het de efficiëntie verhoogt.

3. Standaard updates

Bij een standaard applicatie zijn regelmatig updates beschikbaar waardoor de software meegroeit met ontwikkelingen in besturingssystemen en beveiligingseisen. Bij een maatwerk applicatie ben je voor updates of verbeteringen afhankelijk van je leverancier.

Advies en consultancy voor softwareapplicaties

Naast bovengenoemde punten zijn er nog veel meer aandachtspunten bij de overweging om wel of niet voor maatwerkapplicaties te gaan. Ben je op zoek naar advies en consultancy rondom het samenstellen van een applicatielandschap dat jouw bedrijfsprocessen naadloos ondersteunt? Hermes | Partners adviseert je graag. Onze IT-consultants, met een focus op Data en Software Development, zijn specialist in adviestrajecten en het invullen van tijdelijke IT-projecten. Samen bekijken we de verschillende mogelijkheden voor jouw organisatie.

Neem contact op voor meer informatie

Deel:

Terug naar blogs