7 tips voor online sollicitatiegesprekken

23-03-20 / Sara Pouwels

De huidige omstandigheden, waarbij iedereen thuis werkt, maken dat alles net even anders gaat dan normaal. Kantoren zijn dicht en fysieke afspraken worden afgezegd, dit geldt ook voor sollicitatiegesprekken. Flink balen, vooral als je op zoek bent naar een nieuwe baan! Gelukkig is er bij veel bedrijven geen sollicitatiestop en gaan de gesprekken gewoon door. Hoe? Door virtuele sollicitatiegesprekken. Dit is in het begin misschien wat onwennig, maar dit hoeft geen enkel probleem te zijn! Hieronder geven wij jou zeven tips voor het voeren van online sollicitatiegesprekken. Zo ben jij helemaal klaar om die leuke baan te scoren!

Voorbereiding

Bereid je hetzelfde voor op het online sollicitatiegesprek als een normaal sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek worden dezelfde onderwerpen besproken als in een normaal sollicitatiegesprek. Bedenk dus van te voren goed wat jij over jezelf wil vertellen en wat je wil weten.

Omgeving

Zoek een neutrale omgeving in de (woon)ruimte waar jij of je gesprekspartner niet afgeleid wordt. Kies bij voorkeur een rustige achtergrond zodat de focus op jou ligt.

Test 1 2 3

Test van te voren met een vriend/vriendin/familie of je verbinding goed is, of het beeld goed is en of je verstaanbaar bent. Technische problemen tijdens het gesprek kosten extra tijd en kunnen jou extra zenuwen geven. Een goede voorbereiding neemt een deel van je zenuwen van te voren weg.

Gebruik oortjes of een koptelefoon

Als je met meerdere mensen woont of met meerdere mensen in een ruimte bent, is het gebruik van oortjes of koptelefoon aan te raden. Hierdoor hoort jouw gesprekspartner geen ruis op de achtergrond.

Uitstraling

Uitstraling is even belangrijk als in een normaal sollicitatiegesprek. Hoe verleidelijk het nu ook is om in je trainingspak het gesprek te voeren, raden wij je dit niet aan. Trek iets aan wat je normaal gesproken ook aan zou trekken. Hierdoor maak je een goede indruk.

Focus op het online sollicitatiegesprek

In een online sollicitatiegesprek word je makkelijker afgeleid dan tijdens een normaal sollicitatiegesprek. Sluit al je tabbladen en zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden door een huisgenoot of familielid. Leg je telefoon weg en richt je enkel en alleen op het online sollicitatiegesprek.

Oogcontact

Als laatste tip geven wij jou mee om af en toe in de camera te kijken en niet te veel in je beeldscherm te kijken.  Zo kan jouw gesprekspartner je in de ogen aankijken en maak je verbinding.

Als je deze tips volgt gaat het helemaal goed komen! Hermes | Partners wenst jou veel succes met het voeren van online sollicitatiegesprekken. Neem vooral ook even een kijkje tussen onze vacatures, wie weet kan je jouw nieuwe online sollicitaties skills wel direct gebruiken!

Deel:

Terug naar blogs